Taşınır ve/veya taşınmaz bir mülkünüz varsa o mülkün size ait olduğunu kanıtlayan bir belgenizin de olması gerekir. Tapu olarak adlandırılan bu belge bahsi geçen mülklerin size ait olduğunu gösterir. Alım satım işlemlerinde adı çok sık geçen tapu parsel, tapu kadastro gibi konulardaki bilgilerinizi tazelemek ve sorularınızı yanıtlamak için derlediğimiz bu yazıda merak ettiğiniz tüm hususları bulabilirsiniz. “Tapu” teriminin daha detaylı anlatımı şöyledir; arazinin belli bölümünün ya da arazi üzerine inşa edilmiş bölümün malikini gösteren resmi belgedir. Tapu sicil müdürlüğü tarafından verilir ve aksi ispatlanana kadar geçerli olan belgedir. Tapu senedi olarak da bilinen bu belgenin 3 çeşidi vardır. Bunlar; hisseli tapu, kat irtifaklı tapu ve müstakil tapudur.
Hisseli tapu, bir mülke sahip olan ortakların sayısını, adlarını ve hisselerinin yüzde oranını belgeler. Kat irtifaklı tapu, konut veya iş yeri başına düşen arsa miktarını gösterir. Müstakil tapu ise konut veya iş yerinin tek bir kişinin üzerinde olduğunu gösteren, ortaksız tapu çeşididir.
Tapu Parsel Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Emlak terimleri içerisinde çok sık geçen parsel, yasalara uygun şekilde ayrılarak sınırlandırılmış bölgeye verilen isimdir. Bir parselin birden fazla maliki olabilmektedir. Parsel sahibi şahıs olabileceği gibi özel kurumlar, kamu veya vakıflar da olabilir. Parsel sorgulama işlemi ile araziyle ilgili merak edilen tüm detaylara ulaşılabilir. Parsel, imar parseli ve kadastro parseli olmak üzere 2 farklı grupta incelenebilir. İmar parseli, imar adaları içinde bulunan kadastro parseline verilen isimdir. Kadastro parseli ise mülkiyeti tescillenmiş olan parsellerdir.
Tapu Kadastro Sorgu İşlemleri Nasıl Yapılır?
Taşınır ve taşınmaz alım satım sürecinde çok sık adı geçen bir diğer terim ise kadastrodur. Kadastro taşınmazların hudutlarını ve sahiplerini belirler. Kadastronun amacı tapu sicilini oluşturmaktır. Bu işlemle taşınmazların mülkiyeti hem kayıt altına hem de devlet güvencesine alınmış olur. Tapu kadastro sorgu işlemlerinde herhangi bir pürüz çıkmaması ve alım satım işlemlerinde sorun yaşanmaması için tüm prosedürlerin eksiksiz olarak yerine getirilmesi gerekmektedir. Tapu parsel sorgulama işlemi TC. kimlik numarasıyla “turkiye.gov.tr” adresine girilerek yapılabilmektedir. Tapu kadastro parsel sorgulama işlemleri Tapu Müdürlüklerine gitmeye gerek olmaksızın E-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. E-devletten yapılacak girişle tapu bilgileri sorgulama, vergi borcu sorgulama, açılmış herhangi bir dava olup olmadığını kontrol etme gibi hizmetleri de almak mümkündür. E-devlet kaydı olmayan kişiler PTT’den alacakları şifre ile E-devlet’e giriş yapabilirler.
Tapu, parsel ve kadastro ile ilgili tüm bu bilgiler menkul/gayrimenkul sahibi olan herkesin merak ettiği ve işine yarayacak bilgilerdir. Bir eviniz olduğunda belli periyotlarla ve gerekli olduğunda tapu, kadastro ve parsel sorgulama işlemlerini de yapmanız gerekecektir.
“Kredi çekmeden ve faiz ödemeden nasıl ev sahibi olabilirim ki?” diyorsanız onun da kolayı var. Peşinat ödeme imkanı olmayan ve faiz ödemek istemeyen kişilere son derece uygun koşullarda ev ve araba sahibi olma imkanı sağlayan Katılımevim, faizsiz mülk edinmek isteyenlerin buluşma noktası olan bir kuruluştur. Makul taksitlerle ve bütçeyi zorlamadan ev sahibi olmayı mümkün hale getiren Katılımevim’in tasarruf finansman yöntemleri avantajlı çözümler sunuyor.
Peşinatınız olmasa da bu sisteme dahil olabilir ve hiç faiz ödemezsiniz. Geçmişe dönük kredi puanınız düşük olsa dahi faiz ödemeden ev sahibi olabilir ve istediğiniz yerde istediğiniz evi satın alabilirsiniz. Taksitlendirmeyi kendi bütçenize göre belirleyebilir, ödeme güçlüğü yaşadığınız takdirde dondurma işlemi de gerçekleştirebilirsiniz.
Katılımevim’in “Çekilişli Plan” ve “Kişiye Özel Plan” adı altındaki çözüm önerilerinden birini tercih ederek hayalinizi süsleyen evin anahtarlarına sahip olabiliyorsunuz.