Kat Mülkiyeti Nedir? Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark

Kat mülkiyeti, inşaatı henüz tamamlanmamış olan yapıda birbirinden bağımsız bölümlerin ayrı ayrı daire üzerinde bulunan mülkiyete denilir. Kat mülkiyeti nedir denildiğinde karşımıza Kat mülkiyeti Kanunundaki karşılığı da çıkmaktadır. Kanuna göre: “İnşaatı tamamlanmamış olan bir taşınmazın bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı veren bir ispat belgesidir.” Belgeyle birlikte bir taşınmazın bölümlerinin ofis, daire, mağaza, depo gibi amaçlarla kullanımı mümkündür.

Kat mülkiyetinin yanında bir de kat irtifakı terimi bulunur. Bu terimlerin birbiriyle aynı anlamı taşıdığı düşünülse de aslında anlam olarak farklıdır. Kat irtifakı nedir sorusu kat mülkiyetini araştıran bireylerin karşısına çıkmaktadır. Kat irtifakı, bir taşınmazın yapımı devam ederken alınan bir belgedir. Bu belge taşınmazda pay sahibi olanların mülkiyet hakkını ifade ederken aynı zamanda tapu niteliğindedir. Kat irtifakı belgesi yapım aşaması devam eden taşınmazın bağımsız bölümlerinin satışının gerçekleşmesi için kullanılır.

Peki, kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki fark nedir? Bu iki terimi birbirinden ayıran özellikleri şöyle sıralayabiliriz.

  • Kat irtifakı olan yapılarda iskan belgesi bulunmuyor. İskan belgesi kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasında ayırıcı bir farktır. Kat irtifakı bulunmayan taşınmazlarda kullanım izni, kat mülkiyetine geçiş işlemleri için gerekli şartlar arasında bulunur.
  • Kat irtifakı bulunan taşınmazlarda geçerli olan ‘arsa’ niteliği kalkar. Kat mülkiyetine geçilmesinden sonra bağımsız bölümler ‘bina’ olarak tapuda nitelendirilir.
  • Kat irtifakı olan yapılarda kişilere arsa payı verilir fakat kat mülkiyeti olan yapılarda tapu sahipleri bağımsız bölümlerden hak sahibi olur.
  • Kat irtifaklı yapılarda tapu alabilmek için inşaatın başlaması ve tamamlanması gerekirken kat mülkiyeti tapusunda ise henüz tamamlanmamış bir yapı bulunur.
  • Kat mülkiyeti tapusu mülkiyetin size ait olduğunu belirtir. Kat mülkiyeti belgesi ile bankadan kredi alabilirsiniz fakat kat irtifakı ile yapınızı satışa çıkarmanız ve kredi alabilmeniz oldukça zordur.

Kat Mülkiyeti Nasıl Alınır?

Kat mülkiyeti nasıl alınır sorusunu taşınmaz yapısı olan kişiler tarafından araştırılmaktadır. Öncelikle kat mülkiyeti, inşaatı henüz tamamlanmamış yapının bağımsız bölümlerinin kullanım amacına göre verilen belgedir. Kat mülkiyeti tapusunun alınabilmesi için yapılan inşaatın tamamlanmış ve oturma izninin alınmış olması gerekir. Kat mülkiyeti tapusu almak isteyen kişiler dilekçe ve gerekli evraklar ile şehrinde bulunan Tapu Müdürlüğüne başvuru yapması gerekir.

Kat mülkiyeti tapu ne demek diye araştırıldığında inşaatı tamamlanmamış ve henüz iskana açılmamış yapılar için verildiğinin görüyoruz. Yani eğer kat mülkiyeti tapusu almak istiyorsanız yapınızın tamamlanmamış olması gerekir.

Kat mülkiyeti alabilmek için gerekenler ise şunlardır:

  • Kat mülkiyeti tapusu alabilmeniz için gereken ilk evrak iskan belgesidir. İskan belgesi yapı kullanım izin belgesi olarak geçer. Tüm yapıların iskan belgesine sahip olması gerekir. İnşaat ruhsatının alınmasının ardından 5 yıl içinde iskan belgesi alınmalıdır.
  • Maliklerin nüfus cüzdanı fotokopisi gereklidir.
  • Bağımsız bölümler için ayrı ayrı deprem sigortası yapılmalı ve deprem sigortasının belgesi gereklidir.
  • Bağımsız bölümlerin tipi listelenmelidir.
  • Binanın vergi borcu olmadığına dair belge ve tapu harcının ödenmiş olduğuna dair makbuz gereken evraklardandır.

Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir?

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş yapmak tapu dairesinde yapılacak ufak bir değişiklikle mümkündür. Peki, kat irtifakı kat mülkiyetine nasıl çevrilir, gerekenler nelerdir birlikte bakalım.

  • Kat mülkiyeti tesis edilecek taşınmazda mutlaka iskan belgesi alınmış olmalıdır.
  • Yapının tamamı için kat mülkiyetine başvuru yapılmalıdır.
  • Arsa paylarının hangi oranlarda kullanılarak hangi bağımsız bölüme ait olacağı hesaplanmalıdır.
  • Taşınmaz betonarme yapıda bulunmalıdır. Betonarme dışındaki yapılarda kat mülkiyeti tesis edilmez.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri vergiden ve harçtan muaf tutulur. Fakat Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Döner Sermaye İşletmesi tarafından belirlenen tarife ile bağımsız bölüm başına ücret talep edilir. Talep edilen ücret bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir.

Kat İrtifakı Nasıl Kurulur?

Kat irtifakı nasıl kurulur? Kat irtifakının kurulabilmesi için irtifak kurulacak yapının inşaatına başlanmış ve yapım aşaması devam ediyor olması gerekir. İrtifak hakkı için tesisin tapu müdürlüğü tarafından senet düzenlenmesi ve düzenlenen senedin tapu kütüğüne tescil edilmesi gereklidir.

Yapı mülkiyeti, yapı paydaşlarının her birine denk olacak biçimde bağımsız bölüm arsa paylarına göre bölünmeli. Yapı inşaatının borcu herhangi bir paydaşa devredilemez ve belli bir paydaşa yüklenemez; bağımsız bölüm sahipleri bulunan borca yüklenmelidir.

Kat irtifakının kurulabilmesi için belli bir oranda paya bağlı olması gerekir. Kat irtifakı kurulurken bağlı olunacak pay ve bağımsız bölüm belirlenmeli. Burada irtifak hakkına bağlı olan pay ortada olmadıkça irtifak hakkı da istenilemez.

2814 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanununa göre şartlar sağlandığında kat irtifakı kurulabilir.

Katılımevim, önce insan anlayışla yola çıkarak vatandaşların yatırım yapmasına destek sağlar. Her zaman insanın yanında olan bir anlayışı benimseyerek güven odaklı yaklaşımıyla geçmişten bugüne dek çalışmalarını özenle sürdürür. Katılımevim bünyesinde peşinatsız ev, taksitle ev, kredisiz ev veya araba alabilir, dilerseniz geleceğinize yatırım yapabilirsiniz. Tasarruf Finansman yöntemleri arasından size uygun olan yönteme dahil olarak Katılımevim’in avantajlı kampanyalarından yararlanabilirsiniz.

BDDK lisansına sahip Katılımevim ile siz de hayalinizdeki eve bütçenize uygun ödemeler yaparak kavuşabilirsiniz. Katılımevim’e 444 11 00 numarasını arayarak ulaşabilir, aklınıza takılan sorulara cevap alabilirsiniz.

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

 

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!