Gayrimenkul alanında sık sık karşılaştığımız bazı terimler bulunur. Bu terimlerden biri de zilliyettir. Gayrimenkule yeni yeni yönelmeye başlayan kişiler zilliyet nedir, hangi anlamda kullanılır sorusunun cevabını aramaktadır. Özellikle tapu alanında kullanılan zilliyet ne demek beraber inceleyelim.
Zilliyet teriminin Türk Dil Kurumu sözlük anlamı “Sahibi kendi olsun ya da olmasın bir malı kullanmakta olan, elinde tutan kimse, eldeci.” olarak alınmıştır. Zilliyet kelimesini daha kısa bir anlamda ifade edecek olursak, taşınabilir ve taşınmaz mallara kurulan hakimiyet şeklinde anlamlandırabiliriz.
Zilliyet hakkı nedir diye baktığımızda gayrimenkul üzerinde hakimiyet sahibi olmak olduğunu görürüz. Zilliyet hakkına sahip kişilere “Zilyet” denilir. Zilliyet hakkının sona ermesi kişilerin kendi isteğiyle ya da başkası tarafından sona erdirilmesi ile mümkün olur.
Gayrimenkul alanında kullanılan bazı terimler anlam olarak birbiriyle çok sık karıştırılır. Bunlardan birisi de mülkiyet hakkıdır. Zilliyet hakkı ve mülkiyet hakkı aslında birbirinden farklı anlamları taşıyan kavramlar olarak karşımıza çıkar.
Zilliyet kelimesi sadece tek bir eşya üzerinde hakkı belirtir. Zilliyet hakkına sahip kişiler bir yeri almadan o yerin tüm sorumluluğunu alabilir. Zilyetler satın alma olmadan yeri kullanabilir ve tüm giderleri üzerine alabilir.
Zilliyet hakkına örnek verecek olursak kiracı olmak en iyi örnektir. Kiracı olan kişiler mülkü kullanabilir, tüm giderleri karşılar ve oturduğu evin sorumluluklarını üzerine alır. Ev sahibi kiracısını evden çıkarıp evi bir başkasına kiraladığı an kişi evin zilyetliğinden çıkmış olur. Zilyet kavramının yeni sahibi ise evin yeni kiracılarıdır.
Mülkiyet hakkında ise kişiler sahip oldukları malları hukuk düzeni içerisinde dilediği gibi kullanma hakkına sahiptir. Taşınır veya taşınmaz bütün mallarda kullanılan yetkiye “mülkiyet hakkı” denilir. Bu iki kavram arasındaki fark birinin mala sahip olması diğerinin ise malı satın almadan o malı kullanabilmesidir.
Zilliyet ile ilgili bir diğer merak edilen soru ise zilliyet hakkı kaç yıldır sorusudur. Zilliyet hakkının oluşmasında temel ve asil koşul dava tarihine kadar 20 yıllık sürenin gerçekleşmesidir. 20 yıl usul hukukuna göre değil maddi hukuka göre öngörülen süre zarfıdır.
Zilliyet Tapu Almak Nedir?
Zilliyet tapusu olarak bilinen tapu türü aslında resmi bir belge değildir. Peki, zilliyet tapu nedir? Zilliyet tapu, tapusu bulunmayan gayrimenkuller için ifade edilen bir kavram olarak karşımıza çıkar. Zilliyet tapusu olan bir gayrimenkulün satışını almak için iyi bir araştırma yapılması gerekir. Zilliyet tapusu ile ilgili en iyi araştırmayı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü’nden yapabilirsiniz.
Zilliyet Tapu Alınır mı?
Gayrimenkul sahibi olmak isteyen kişiler zilliyet tapulu arsa alınır mı düşüncesine cevap aramaktadır. Öncelikle zilliyet arsa ne demek bunu inceleyelim.
Arsa gibi taşınmaz olarak ifade edilen yerlerin kullanımı zilliyet tapusu ile gösterilir. Zilliyet tapusu var olan arsanın üzerinde kimin hak sahibi olduğunu gösteren bir belgedir. Bununla birlikte arsanın sorumluluğunu alan kişi de tapuyla belirlenir.
Katılımevim, kurulduğu günden bu yana sektör içerisinde güven odaklı çalışmalarıyla ev sahibi olma veya araba alma hayali kuran kişilerin her daim yanında olan bir anlayış benimsemektedir. BDDK lisansına sahip olan Katılımevim bünyesinde tasarruf finansman yöntemlerine dahil olarak geleceğe yatırım yapma imkanına sahip olabilirsiniz.
Bütçenize uygun olarak düzenlenen ödeme seçenekleriyle peşinatsız, taksitle, kredisiz, faizsiz ev ve araba alma seçeneklerine dahil olabilirsiniz. Siz de geleceğe yatırım yapmak istiyorsanız 444 11 00 numarasından Katılımevim’e ulaşarak detaylı bilgiye ulaşabilir, aklınıza takılan her sorunun cevabını alabilirsiniz.
Kira depozitosu başlıklı yazımızı okudunuz mu ?
Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!