Ev Alırken Çıkan Masraflar Nelerdir?

Ev Alırken Çıkan Masraflar Nelerdir?

Ev satın almak oldukça heyecan vericidir. Hayalinizdeki evi bulduğunuzda bir an önce içerisine yerleşerek yeni bir başlangıç yapmak isteyebilirsiniz. Ancak bu umduğunuz kadar kolay olmayabilir.

Ev satın alırken yapılması gereken birçok evrak işi ve ödenmesi gereken ücretler mevcuttur. Süreç boyunca çıkan masraflar birçok kişinin zorlanmasına neden olabilir. Ev alırken çıkan masraflar hakkında yeterince bilgi sahibi olmayanların ve bu doğrultuda yeterli miktarı hazırlamayanların heyecanı yarıda kalabilir.

İkinci el ya da sıfır ev alırken çıkan masraflar hakkında bilgi sahibi olmak ise süreci hızlı, kolay ve güvenli bir şekilde atlatarak kısa süre içerisinde evinize taşınabilmenizi sağlar.

Sizler için hazırladığımız bu yazıda ev satın alırken çıkan masrafların neler olduğunu ayrıntılı bir şekilde açıkladık. İşte detaylar!

Konut Bedeli

Ev satın alırken karşılaşacağınız en büyük masraf kalemi tabii ki konut bedeli olacaktır. Satıcı tarafından talep edilen bu bedeli ödemeden önce aynı bölgede yer alan benzer özellikte konutları inceleyerek daha güvenilir bir ev satın alma işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Gayrimenkul Danışman Ücreti

Ev bulma ve satın alma konusunda yardımcı olan gayrimenkul danışmanları gerçekleştirdikleri hizmet karşılığında ücret talep eder. Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik doğrultusunda belirlenen bu ücret hem satıcı hem de alıcı tarafından ödenir.

Gayrimenkul danışman ücreti yönetmelik gereğince KDV hariç satış bedelinin %4’ünden fazla olmamalıdır. Kısacası alıcı olarak evin bedelinin %2 oranında gayrimenkul danışman ücreti ödemeniz gerekir.

DASK

Açılımı Doğal Afet Sigortaları Kurumu olan DASK, deprem ve deprem sonucunda oluşan yangın, infilak ya da tsunami gibi afetlerin maddi zararlarını karşılar. Her yıl yenilenen DASK Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi olmadan tapu işlemlerini gerçekleştirmek mümkün değildir.

Tapu Harç Bedeli

Tapu harç bedeli ev alım satımlarında gerçekleştirilen tapu hizmetleri karşılığında ödenen bedeldir. Devlete ödenen bu harç satışa konu olan evin beyan edilen değerinin %4’ü oranında alınır.

Ev satın alırken tapu işlemleri kapsamında satış sözleşmesi tapu müdürlüklerinde yapılır. Ancak bu durum tapu müdürlüklerinde yoğunluğa neden olduğu için 1 Temmuz 2023 itibarıyla işlemlerin noterlerde gerçekleştirilmesine de başlanmıştır. Dolayısıyla bu işlem için tapu müdürlükleri yerine noteri tercih ederseniz ev satın alırken noter masrafı da ödemeniz gerekecektir.

Döner Sermaye Bedeli

Ev satın alımlarında tapu işlemleri gerçekleştirilirken döner sermaye adı verilen bedelin de ödenmesi gerekir. Her yıl ilgili kurumlarca belirlenen döner sermaye ücreti 2024 yılı itibarıyla 2.050 TL’dir. Alıcı ve satıcı arasında herhangi bir anlaşma söz konusu değilse tapu döner sermaye bedelinin ödenmesi alıcıya aittir.

Emlak Vergisi

Emlak vergisi ev satın alırken devlete ödenmesi gereken en önemli vergidir. Evi satın aldıktan sonra her yıl tekrar ödenmesi gereken bu vergi konutlar için binde bir oranında alınır. Ancak satın aldığınız konut büyükşehir belediyesine bağlı ise bu oran iki katına çıkacaktır.

Çevre Temizlik Vergisi

Çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi ev satın alırken ödenmeyen ancak her yıl ev sahiplerinden devlet tarafından tahsil edilen bir vergidir. Su tüketimi baz alınarak belirlenen çevre temizlik vergisini iki taksit halinde ödemek mümkündür.

Abonelik Masrafları

Abonelik masrafları kapsamında elektrik, su, doğalgaz ve internet açtırma bedeli ödemeniz gerekir. Her kurum için farklı olan bu bedel eğer mevcut bir aboneliğiniz varsa abonelik taşıma masrafı olarak alınır.

Kredi Masrafları

Eğer yeterli birikiminiz yoksa kredi çekerek ev satın alabilirsiniz. Konut kredileri genellikle ev bedelinin %75’ini karşılar. Aylık taksitler şeklinde ödenen konut kredileri için belirli faiz oranları uygulanır. Dosya masrafı, komisyon, ekspertiz ücreti ve ipotek tahsis ücretleri de kredi masrafları arasındadır.

Ev satın alırken kredi masrafları ve yüksek faizle uğraşmak istemiyorsanız Tasarruf Finansman Şirketi Katılımevim’in peşinatsız, faizsiz ve masrafsız imkanlarından faydalanabilirsiniz. BDDK lisanslı ile kendine emanet edilen birikimleri devlet güvencesi altına alan Katılımevim’in fırsatları hakkında bilgi sahibi olmak için Katılımevim şubelerini ziyaret edebilirsiniz. İsterseniz 444 11 00 numaralı hattı arayarak da ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!