Ev ya da arsa satın alma sürecinde tapu işlemleri büyük önem kazanır. Sadece satın alırken değil, mevcut arsa ya da evinize dair gerçekleştirmek istediğiniz çeşitli işlemlerle ilgili de Tapu Kadastro Müdürlüklerine başvurmanız gerekebilir. Bu işlemler sırasında ise anlamını bilmediğiniz birçok terimle karşılaşabilirsiniz.
Özellikle ada pafta parsel tapu işlemleri sırasında sıklıkla karşılaşılan terimlerin başında gelir. Bu terimlerin anlamını bilmeniz işlemleri kolaylıkla gerçekleştirmenizi sağlar.
Peki tam olarak parsel, ada pafta nedir? Cevabı yazımızda!
Ada Pafta Parsel Nedir?
“Ada pafta parsel nedir?” sorusunu arsanın konumunu belirten terimlerdir şeklinde yanıtlamak mümkündür. Bu terimlerin her biri ayrı ayrı önemli bilgiler ihtiva eder.
Ada, dört tarafı sokak, cadde, yol, meydan, demiryolu ve akarsu gibi yapay ya da doğal bariyerlerle çevrili olan parseller topluluğudur. Adanın içerisinde farklı sayılarda parsel bulunabilir.
Parsel, imar yasaları çerçevesinde ayrılmış ve sınırlandırılmış arazi parçalarını tanımlamak için kullanılan terimdir. Parselin sahibi tüzel ya da gerçek kişi olabilir. Aynı zamanda parselin birden fazla sahibi de bulunabilir.
Pafta ise arazinin birtakım teknik usullere göre ölçülüp, harita mühendisleri tarafından belirli oranlarda küçültülerek çizilen haritasıdır.
Pafta Ne İşe Yarar?
“Pafta ne işe yarar?” sorusu birçok kişi tarafından merak edilebilir. Bir harita ya da planı oluşturan parçaları ifade etmek için kullanılan paftada adalar ve parseller ayrıntılı bir şekilde yer alır. Özellikle büyük ölçeklerde hazırlanması gereken şehir ya da ilçe haritaları üzerinde çalışmayı mümkün hale getiren pafta sayesinde tapu işlemleri sırasında arazinin ya da evin bulunduğu bölgeyi belirlemek oldukça kolaylaşır.
Paftada aynı zamanda arazi ve evle ilgili birçok bilgi de yer alır. Arazinin konumu, pafta, ada ve parsel numaraları, arazinin alanı ve tapu kaydı gibi bilgiler paftada belirtilir. Aynı zamanda arazi üzerinde var olan yapılar hakkında kat adedi, kullanım amacı, sahibi ve müteahhidi gibi birçok bilgiye de pafta sayesinde ulaşmak mümkündür.
Ada Pafta Nasıl Öğrenilir?
“Ada pafta nasıl öğrenilir?” sorusuna farklı şekillerde cevap verilebilir. Çünkü ada pafta ve parsel bilgilerini öğrenmenin birçok farklı yolu mevcuttur. Bunun için doğrudan arazinin ya da evin bağlı olduğu il veya ilçe belediyelerine başvuru yaparak ada ve pafta bilgilerini öğrenebilirsiniz.
Bizzat başvuru yapmadan internet üzerinden de bu bilgilere ulaşmak mümkündür. Ada, pafta parsel sorgulama işlemlerini e-devlet, belediyelerin internet sitelerinin e-imar bölümü ya da kısaca TAKBİS olarak adlandırılan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.
Ada Pafta Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?
Peki, “Ada pafta parsel sorgulama nasıl yapılır?” Ada pafta parsel sorgulama işlemleri sırasında gerçekleştireceğiniz adımlar tercih edilen yönteme göre değişiklik gösterir.
E-devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:
- Kimlik numaranızı ve şifrenizi girerek sisteme bağlanın.
- E-hizmetler bölümünden Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nü seçin.
- Açılan sayfada Tapu Bilgileri Sorgulama linkine tıklayın.
Bu işlemler sonucunda sisteme kayıtlı olan tapu bilgileriniz ada, pafta ve parsel olarak ekrana gelecektir.
Parsel, ada pafta sorgulama işlemini Takbis üzerinden gerçekleştirmek ise daha pratik ve kolaydır. Herhangi bir şifre girmenize gerek kalmadan sadece tapu üzerinde yazan adresi https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ linkine yazarak açılan harita vasıtasıyla aradığınız bilgilere ulaşabilirsiniz.
Tapu işlemleri için birçok terim öğrenmek gerekse de yeni bir ev ya da arsaya sahip olmanın mutluluğuna değer. Siz de bu mutluluğu yaşamak istiyorsanız Katılımevim’e başvuru yapabilirsiniz. BDDK lisansıyla yatırımlarınızı güvence altına alan Katılımevim sayesinde faizsiz, peşinatsız ve kefilsiz bir şekilde hayalini kurduğunuz eve sahip olabilirsiniz. Ayrıntılı bilgi sahibi olmak için 444 11 00 numaralı hattan ulaşabilirsiniz.