Aracınızın bir kazada hasar görmesi gibi talihsiz bir durumda, ne tür bir tazminat almaya hakkınız olduğunu merak ediyor olabilirsiniz. Birçok kişi “araç değer kaybı nedir, nasıl hesaplanır?” sorularını sormaktadır. Araç değer kaybı, aracınız için ödediğiniz miktar ile piyasadaki değeri arasındaki farktır. Araç değer kaybının nasıl hesaplandığından ve aracınızı satarken en iyi değeri nasıl elde edeceğinizden bahsedeceğiz.
Araç Değer Kaybı Nedir?
Kaza sonrasında aracın ikinci el piyasasında değer kaybetmesine araç değer kaybı denmektedir. Bu, muayene ve bakım işlemlerinden geçse dahi aracın satış fiyatının düşmesine neden olur. Hasar gören araçlar, aracın eski halini aratmayacak biçimde şekilde tamir edilseler bile TRAMER kayıtlarına hasarlı araç olarak geçer. Bu durum da aracın değer kaybı yaşamasına sebep olur. Aracın ekspertiz ve onarım öncesi piyasa değeriyle, periyodik olarak yapılan kontrollerde tespit edilen değer arasındaki fark araç değer kaybınca hesaplanabildiği gibi, sahibin hakkaniyetli talep etmesi durumunda da sorumlunun tarafından tazmin edilmesi mümkündür.
Araç Değer Kaydı Şartları Nelerdir?
Aracınız için değer kaybı başvurusu yapabilmeniz için gereken şartlar;
- Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçmemiş olması,
- Kaza tamamen sizin kusurunuzla gerçekleşmemesi,
- Aracınızın yaşı 36’dan fazla olmaması,
- Aracınızın hurdaya çıkarılmamış olmasıdır.
Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
Araç değer kaybı oluşturacak faktörlerin belirlenmesinde; aracın üretim yılı, marka ve modeli, kilometresi, hasar niteliği, trafiğe çıkış tarihi ve piyasa değeri gibi detaylar dikkate alınmaktadır. Aracın değer kaybı hesaplamasında, aracın kaza nedeniyle boya işlemi gördükleri parçaların tekrardan hasar görmesinin değer kaybına neden olmaması önemli olabilir. Diğer taraftan, bu parçalarda oluşan zarar ve bunun büyüklüğüne bağlı olarak, mekanik motor aksamı ve plastik aksam için onarım işlemlerinde yapılanlar da önem arz edebilir. Sonuç olarak, aracın kaportasındaki hasarlar değer kaybı hesaplama işleminde temel faktör olarak ele alınmalıdır.
Araç Değer Kaybı Nasıl Alınır? Kim Öder?
Kusurlu taraf, trafik sigortası çerçevesinde mağduriyetin giderilmesi için araç değer kaybını telafi etme zorunluluğu taşır. İşte bu durumda, trafik sigortası aracın değer kaybını ödeyecektir. Ancak, eğer aracınızda kasko bulunuyorsa ve sözleşmede araç değer kaybına dair bir madde varsa, o zaman aracın değer kaybı kasko şirketi tarafından ödenmektedir.
Sigorta Tahkim Komisyonu, hukuki uyuşmazlıkların çözümü için görev alan ve Sigorta Hukuku alanında uzman olan hakemlerden oluşan bir kurumdur. Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından alınan kararlar mahkeme kararı niteliği taşımaktadır. 5000 TL üst limiti geçen tutarlarda İtiraz Hakem Heyeti’ne başvurulabilir. Alternatif yollara da başvurarak, doğrudan icra takibi ya da Asliye Ticaret Mahkemesi’nde dava açma seçeneklerini de tercih edebilirsiniz.
Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?
Dilekçenizde meydana gelen olay, plaka, poliçe numarası, tarih ve adres gibi bilgilerde yanlışlık olmamalıdır ve eksiksiz bulunmalıdır. Dilekçenizi tamamlamak için gerekli belgelerin tümünü hazırlamalısınız. Bu belgeler arasında araç değer kaybından etkilenen kişinin kimlik bilgileri, olay ile ilgili olarak gerekli belgeler, hasar raporları ve ekspertiz raporları bulunmaktadır. Daha önce ulaştığınız herhangi bir anlaşma veya miktar haricinde başvuruda bulunulmamalıdır. Takip edilecek yöntemler tahkim komisyonu aracılığıyla hakemlik sistemiyle direkt icra takipleri ve asliye ticaret mahkemeleri aracılığıyla dava açmak şeklindedir.
Değer Kaybı Başvuru Belgeleri Şunlardır;
- Hasar tespit tutanağı,
- Servis raporu,
- Ekspertizden alınan belge,
- Sigorta poliçesi,
- Tanık göstermeleri
- Kaza sonrasında çekilen fotoğraflar.
Araç Değer Kaybı Durumunda Ne Yapılmalıdır?
Öncelikli olarak, kazaya karışan araç sürücüsü ile kaza tespit tutanağı alın. Eğer diğer taraf bu tutanağa yanaşmıyorsa polisi arayarak kazayı tutanak altına aldırabilirsiniz. Sonrasında aracın tamir masrafının faturasını almalı ve kaza tespit tutanağı, servis faturası, kaza anıyla ilgili fotoğraflar ve ruhsat fotokopileriyle beraber değer kaybı alanında uzman bir avukata başvuruda bulunmalısınız.
Araç Değer Kaybı Sorgulama
Değer kaybı hasar sorgulamasını yapmak için birkaç yol mevcuttur. Birincisi e-Devlet Kapısı aracılığıyla sorgulama, ikincisi ücretli SMS yolu (plaka numaranızı 5664’e gönderme) ve diğer internet tabanlı uygulamalardaki online sorgulamalar ile araç değer kaybınızı öğrenebilirsiniz.
Araç Değer Kaybı İçin Bilirkişi Raporu Nasıl Hazırlanır?
Araç değer kaybında bilirkişi raporu hazırlamak için Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından Trafik Sigortası Genel Şartlarında değişiklik yapılmasına Dair Genel Şartlar Tebliğnamesi dikkate alınmalıdır. Tebliğname 4 Aralık 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştır. Bu tebliğname ile araç değer kaybı hesaplamasında belirlenen formül ve kat sayılı hesaba uygun olarak rapor hazırlanmalıdır.
Sigorta Tahkim Komisyonu ve Adli Yargı mercileri önünde görülen uyuşmazlıklar/davalarda değer kaybı hesaplamalarında; aracın markası, modeli, yaşı, kilometre sayısı, piyasa rayiç bedeli, hasar miktarı, hasar/işlem görmüş araç parçaları ve daha önce hasar alıp almaması gibi hususlar uzman sigorta eksperleri tarafından dikkate alınarak değer kaybı hesabi yapılır. Borçlar Kanunu Genel Hükümlerine dayanan ilkeler uygulanarak gerçek zararın kapsamında aracın ikinci el piyasasında uğradığı reel değer kaybının tespiti yapılmaktadır.
BDDK Lisanslı Tasarruf Finansman Şirketi Katılımevim, faizsiz, kredisiz ve peşinatsız olarak hayalinizdeki araca sahip olmanız için size çeşitli fırsatlar sunar. Bütçenizi zorlamadan istediğiniz araç modeline sahip olmak istiyorsanız hemen 444 11 00 numaralı çağrı merkezimizi arayabilir veya en yakın Katılımevim şubesini ziyaret edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir – Araç değerleme nedir ve nasıl yapılır ?