Devremülk, son yıllarda sıklıkla popüler olmaya başlamış ve merak edilen terimlerin başında gelmektedir. Sunduğu sistem dolayısıyla oldukça önemli olan bu terim hakkında bilgi sahibi olmanız, yapacağınız işlemlerde çok daha başarılı olmanızı sağlar. Peki, “Devremülk nedir?”, “Devremülk kaç yıllıktır?”, “Devremülk kaç kişiye satılabilir?” Tüm sorularınızın cevabı bu yazımızda sizlerle.
Devremülk nedir?
Devremülk konusunda bilgi sahibi olmak için öncelikle “Devremülk nedir?” sorusunun cevabını bilmeniz gerekir. Devremülk, kiralanan ya da belirli bir dönem kullanılmak amacıyla satın alınan mülke denir. Yılın belirli bir zamanında kullanılmak amacıyla alınan devremülk, satın alınan kişiler tarafından farklı kişilere kullandırılabilir ya da devredilebilir.
Tüm bu tanımlara bakıldığında devremülk, kullanılmadığı zamanlarda başka kişilere kiralanabilen mülk olarak da tanımlanabilir. Devremülk yönetmeliğine göre, devremülk sahibi olan kişi vefat ederse kullanım hakkı varisine geçmektedir. Kiralık devremülk ve satılık devremülk bulmak için ise emlakçılar, çevredeki ilanlar ve internet kullanılabilmektedir.
Devremülklerin belirli avantajları ve dezavantajları bulunabilir. Örneğin belirli bir zaman aralığında tatil yapmayı planlıyorsanız bir devremülk kiralayabilir ya da satın alabilirsiniz. Yatırım amaçlı olarak da aldığınız devremülkü kiralayabilir, bu sayede belirli sezonlarda yaşanan yoğunluklardan faydalanarak getiri elde edebilirsiniz.
Devremülk kiralamada ortaya çıkan dezavantaj ise güvenilirliği düşük olan firmalardan devremülk almanızdır. Bu noktada devremülk yönetmeliğini iyi bilmeniz ve mutlaka devremülk sözleşmesi yaparak kendinizi güvence altına almanız oldukça önemlidir. Tatil bölgelerinde sıklıkla kullanılmaya başlanan devremülkler, özellikle erken dönemlerde çok daha uygun fiyatlı olabilirler.
Devremülk Satışı Nasıl Yapılır?
Devremülk sisteminin popülerleşmesi beraberinde “Devremülk satışı nasıl yapılır?” ve “Devremülk kaç yıllıktır?” sorularını da getirdi diyebiliriz. Devremülk satmak isteyen kişilerin öncelikle tapuda işlem yapması gerekir. Çünkü devremülkü alan ve satan kişi arasında devremülk sözleşmesi imzalanır ve tapu sicilinin işlenmesi gerekir.
Devremülk sözleşmesi içerisinde devremülkün kullanılacağı tarihler ve bu sırada meydana gelen fatura gibi maliyetlerin kullanıcılar tarafından üstlenileceği gibi çeşitli maddeler yer alabilir. Bu sözleşmeyle birlikte taraflar tapuda işlem yaparak devremülk tapusunu alabilirler. Devremülk satışı için nüfus cüzdanı ve tapu masraflarının ödendiğini belirten dekont yeterli olacaktır. Alıcı arzu ederse sözleşmeyi 14 gün içerisinde feshedebilir.
Devremülkün kaç yıllık olarak satılabileceği konusundaki minimum sınır ise 15 gündür. Bununla birlikte devremülkler satın alınan bir gayrimenkulü ifade ederek tapu üzerinde tescil ile kullanım hakkı sunar. Bu nedenden dolayı devremülklerde zaman sınırlandırması yoktur ve talep edilen sürede alınabilir.
Devremülk Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?
“Devremülk alırken nelere dikkat edilmeli?” sorusu, potansiyel alıcıların en çok sorduğu sorudur. Devremülk alırken aşağıdaki maddelere dikkat edebilirsiniz:
- Devremülkün bulunduğu bölge içerisindeki tesisleri ve sunulan hizmetleri araştırarak beklentilerinizle uyumlu olduğundan emin olun,
- Devremülkü aldıktan en geç bir yıl içerisinde tapuların tamamını tapu sicilinizde görmeniz gerektiğini unutmayın,
- Devremülk sözleşmesi sizin sahip olduğunuz en büyük dayanağınızdır. Bu nedenle sözleşmeyi tamamlamadan önce ayrıntılı şekilde inceleyin ve yetersiz kalınan noktalarda yeni maddeler eklemeyi talep edin,
- Devremülk sözleşmenizi ilk 14 gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden feshedebileceğinizi ve işlemden cayma hakkınız olduğunu unutmayın.
BDDK Lisanslı Tasarruf Finansman Şirketi Katılımevim, kira öder gibi ev alma fırsatı sunar. Kredi, faiz ve peşinat gibi yüksek maddi sorumluluklarla karşı karşıya kalmadan hayalinizdeki gayrimenkule sahip olmak istiyorsanız Katılımevim sizin için doğru tercih. Katılımevim başvuru şartları ve merak ettiğiniz diğer sorularınız için 444 11 00 numaralı çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Gayrimenkul nedir ve gayrimenkul türleri nelerdir ? Başlıklı yazımızı incelediniz mi ?