Fosil yakıt tüketimi nedeniyle artan küresel ısınma dünyamızın geleceğini tehdit eden en büyük sorundur. Bu soruna çözüm sunan elektrikli araçlar çevre dostu bir seçenek olarak şimdiden fosil yakıtlı araçların tahtını sarsmaktadır. Sınırlı petrol kaynaklarının azalması ve petrole erişimin ülkeleri dışa bağımlı hale getirmesi de elektrikli araç modellerinin gelişimlerine ve yoğun bir şekilde talep görmelerine neden olan sebeplerin başında gelir.
Peki “Elektrikli araç nedir, avantaj ve dezavantajları nelerdir?” Elektrikli araçlarla ilgili merak ettiğiniz tüm soruları yazımızda yanıtladık!
Elektrikli Araç Nedir?
Elektrikli araçlar kısaca elektrik enerjisiyle çalışan araçlar olarak tanımlanır. Dizel ve benzinli araçlar gibi petrol ve türevi yakıtlara ihtiyaç duymayan elektrikli araçlar enerji kaynağı olarak içten yanmalı motorlar yerine batarya ve pil setleri vasıtasıyla çalışan elektrik motorlarını kullanır.
Elektrikli Araç Nasıl Çalışır?
Karmaşık gibi görünen bir yapıya sahip olduğu için elektrikli araç nasıl çalışır merak ediyor olabilirsiniz. Ancak elektrikli araçların çalışma prensibi oldukça basittir.
Fosil yakıt tüketen türdeşlerine göre daha az aksam barındıran elektrikli araçlar doğrusal akımın alternatif akıma dönüştürülmesiyle elde edilen kinetik enerji ile çalışır.
Elektrikli araçların çalışmasında elektrik motoru, batarya ve kontrol ünitesi olmak üzere üç ana bileşen görev alır. Aracın lityum iyon pilli bataryasında depolanan doğru akım, kontrol ünitesinden geçerek motora ulaşır. Kontrol ünitesi ise doğru akımı alternatif akıma çevirerek motorun kinetik enerji üretmesini sağlar.
Elektrikli Araçların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Çevre dostu olma özelliğiyle öne çıkan elektrikli araçlar, sürüş deneyimi ve yakıt tasarrufu bakımından da kullanıcılara birçok avantaj sunar. Bunun yanı sıra elektrikli araçların birtakım dezavantajları da mevcuttur.
Elektrikli araçların avantajları şunlardır:
- Egzoz bulunmadığı için doğa dostu olmanın yanı sıra egzoz emisyon muayenesi gerektirmez.
- İçten yanmalı motorların aksine verimli bir şekilde çalışır.
- Sahip olduğu sessiz çalışan motor sayesinde konforlu bir sürüş deneyimi sunar.
- Fosil yakıt tüketen araçlara göre daha az aksam barındırdığı için bakım masrafları oldukça azdır.
- Kısa süreler içerisinde yüksek devirlere ulaşabildiği için keyifli bir sürüş vadeder.
Elektrikli araçların dezavantajları ise şöyledir:
- Şarj işlemi, yakıt deposunu doldurmaktan daha uzun sürer.
- Aracın kullanım ömrü boyunca batarya değişimi yapmak gerekebilir.
- Fiyatları fosil yakıt tüketen araçlara göre daha fazladır.
- Menzilleri daha kısa olduğu için gidilen yol boyunca şarj istasyonu olmasını gerektirir.
Elektrikli Araç Nasıl Şarj Edilir?
Peki, “Elektrikli araç nasıl şarj edilir?” Elektrikli araçların şarj edilmesine yönelik 3 farklı seviyede seçenek mevcuttur.
Seviye 1: Ev tipi şarj seçeneği olarak adlandırılan seviye 1’de, elektrikli aracı evlerde bulunan elektrik prizlerini kullanarak şarj etmek mümkündür. Bunun için 120 Volt enerjiye sahip olan herhangi bir priz yeterlidir.
Seviye 2: Bu seviyede aracı şarj etmek için 240 ve 400 Volt arası enerji veren prizlere ihtiyaç vardır. Elektrikli araç şarj istasyonu bu değerlere sahip olan şarj alanıdır. Evinizin alanı müsaitse elektrikli araç şarj istasyonlarını evinize de kurarak aracınızı dilediğiniz zaman şarj edebilirsiniz.
Seviye 3: Doğru akım kullanarak araçları oldukça hızlı bir şekilde şarj eden DC tipi şarj üniteleri seviye 3 kapsamında değerlendirilir. Bu seviyede gerçekleştirilen hızlı şarj için 400 ve 600 Volt arasında enerji gerekir.
Elektrikli Araçlar Ne Kadar Sürede Şarj Oluyor?
“Elektrikli araçlar ne kadar sürede şarj oluyor?” sorusunun cevabı tercih edilen marka, model ve şarj seviyesine göre değişiklik gösterir. Seviye 1 şarj seçeneğinde elektrikli araçlar, 7 ila 29 saat arasında şarj olabilir. Seviye 2 şarj seçeneğinde bataryanın dolum süresi en fazla 10 saati bulur. Hızlı şarj olarak da adlandırılan seviye 3 şarj seçeneğinde ise elektrikli aracı 30 dakika gibi kısa bir sürede tamamen şarj etmek mümkündür.
Elektrikli Araç Ne Kadar Yakar?
“Elektrikli araç ne kadar yakar?” sorusunu TL bazında cevaplandırmak, sürekli değişen elektrik birim fiyatlarından dolayı güçtür. Buna rağmen elektrikli araçlar için katedilen mesafe bakımından bir değerlendirme yapabilmek imkan dahilindedir.
1 litrelik benzinin karşılığı 10 kWh olarak belirlenmiştir. Elektrikli araçlar 100 km’lik bir mesafeyi katetmek için 18 kWh enerji kullanır. Bu tabloya göre bir değerlendirme yapıldığında elektrikli araçların içten yanmalı motora sahip araçlara göre 6 kat daha tasarruflu olduğu ortaya çıkar.
Elektrikli Araç Vergisi Ne Kadar?
“Elektrikli araç vergisi ne kadar?” sorusu elektrikli araç satın almayı düşünenlerin merak ettiği konular arasında yer alır. Elektrikli araç vergisi kapsamında alınan KDV tüm modellerde %18 olurken ÖTV, aracın motor silindir hacmine göre değişebilmektedir.
Buna göre, silindir hacmi 85 kW ve altında olan elektrikli araçlara %10 oranında ÖTV uygulanır. 85 kW üstünde, 120 kW altında silindir hacmi olan araçlarda ÖTV %25’tir. Motor silindir hacmi 120 kW üzerinde olan araçlardan ise %60 oranında ÖTV alınır.
Elektrikli Araç Bakımı Nasıl Yapılır?
“Elektrikli araç bakımı nasıl yapılır?” satın aldığı aracı sorun yaşamadan uzun süreler boyunca kullanmayı isteyenlerin cevabını aradıkları bir sorudur.
Elektrikli araçlar basit bir çalışma mekanizmasına sahip oldukları için fazla parça barındırmaz. Motorun çalışması sırasında titreşim ve ısınma da yaşanmadığı için aracın aksamlarının bozulma olasılığı içten yanmalı motorları bulunan araçlara göre daha azdır. Dolayısıyla elektrikli araçları yaklaşık 5 yılda bir bakıma götürmek yeterlidir.
“Elektrikli araçlar çıkınca benzinli araçlar ne olacak?” birçok kişi tarafından cevabı merak edilen bir sorudur. Yakın gelecekte elektrikli araçların benzinli araçların yerini alacağı kesinleşse de talep olduğu müddetçe benzinli araçlar da üretilmeye devam edilecektir.
Elektrikli araca sahip olarak geleceği şimdiden yakalamak için Katılımevim’e başvurabilirsiniz. BDDK Lisanslı Tasarruf Finansman Şirketi Katılımevim araç satın alım işlemleriniz için faizsiz ve peşinatsız özel seçenekler sunarak yanınızda yer alır. Katılımevim başvuru şartları hakkında bilgi almak için 444 11 00 numaralı hattı hemen arayabilirsiniz.
Peşinatsız araba başlıklı yazımızı incelediniz mi ?