Ev, arsa, bina ve arazi gibi gayrimenkul sahiplerinin bağlı bulundukları belediyeye vermesi zorunlu olan emlak beyannamesi, kişilerin ödemekle yükümlü oldukları vergilerin hesaplanmasında kullanılıyor. Kişi ya da kuruluşların sahip oldukları taşınmazları ve bu taşınmazlar üzerinden elde ettikleri kira gibi kazançları belirli bir süre için belediyenin ilgili birimlerine bildirmemeleri durumunda ceza kesilmesi söz konusu oluyor.
Emlak beyannamesinde yer alan emlak beyan değeri ödenecek verginin belirlenmesinde esas alınıyor. Bazen mülk sahipleri daha az vergi ödemek için emlak beyan değerini düşük gösterebiliyor.
Emlak beyan değerinin düşük gösterilmesi durumunda gerekli düzenlemeler yapılarak değer yükseltiliyor ve yapılan değişiklik vergi mükelleflerine bildiriliyor. Aynı zamanda beyannamede yapılan usulsüzlükten dolayı taşınmaz sahibi ciddi oranda cezaya maruz kalabiliyor.
Doğru bilgiler verilerek hazırlanması ve ertelenmeden zamanında teslim edilmesi gereken emlak beyannamesi ileride sıkıntılı durumlarla karşılaşmamak adına büyük önem taşıyor. Peki, “Emlak beyanı nasıl yapılır?” İşte detaylar…
Emlak Beyannamesi Nasıl Verilir?
Emlak beyannamesi farklı yöntemler kullanılarak verilebiliyor. Taşınmaz sahibinin bağlı olduğu belediye emlak beyannamesi vermek için başvurulacak ilk adres oluyor.
Gerekli evrakları hazırladıktan sonra belediyenin ilgili emlak birimlerine giderek emlak beyannamesini verebilirsiniz. Emlak beyannamesinin her bir taşınmaz için ayrı ayrı verilmesi gerekiyor. Ayrıca emlak beyannamesi için herhangi bir ücret ödemek gerekmiyor.
Emlak beyannamesi e-devlet üzerinden gerçekleştirilmesi mümkün olan bir işlem. Bunun için uygulamanız gereken adımlar şöyle sıralanıyor:
- Kimlik bilgilerinizi girerek e-devlet sistemine giriş yapın,
- Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne ait olan sayfayı seçin,
- Ekrana gelen sayfada “Tapu Taşınmaz Beyan” kısmına tıklayın,
- Daha sonra gayrimenkulünüzün bulunduğu belediye hizmetleri üzerinden işlemi tamamlayın.
Emlak Beyannamesi için Gerekli Evraklar
Emlak beyannamesi verme işlemi için belediyeye giderken yanınızda bulundurmanız gereken evraklar olduğundan bahsetmiştik. Emlak beyannamesi verilirken gereken evraklar şunlardan oluşuyor:
- Taşınmaz sahibinin kimlik fotokopisi
- Taşınmaz sahibinin adres ve telefon numarası bilgileri
- Taşınmazın tapu fotokopisi
- Taşınmazın iskan fotokopisi
- Taşınmazın yapı ruhsatı
- Tapu kayıtlarında yer alan bilgiler doğrultusunda doldurulmuş emlak bildirim formu
Gerekli evraklar belediyeden belediyeye ya da başvuru yapılan yıla göre değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle emlak beyannamesi vermeden önce belediye ile iletişime geçerek güncel evrak bilgilerini öğrenmenizi tavsiye ediyoruz.
Emlak Beyannamesi Ne Zaman Verilir?
İlgili birimlere emlak beyannamesinin verilmesi için tanınan süre taşınmaza sahip olunan yıl sonuna kadar devam ediyor. Örneğin, taşınmaz 2024 yılı içinde satın alındıysa 31 Aralık 2024 tarihine kadar emlak beyannamesinin verilmesi gerekiyor. Eğer emlak vergisi beyannamesi verilmesi için belirlenen süre aşılırsa ya da beyanname hiç verilmezse taşınmaz sahipleri maddi ceza ödemek zorunda kalabiliyor.
Ceza olarak ödenecek tutar belirlenen verginin bir katı kadar olarak taşınmaz sahibine bildiriliyor. Ayrıca cezaya ek olarak aylık 1,4 oranında gecikme faizi de uygulanıyor.
Emlak beyannamesini her yıl vermek gerekmiyor. Taşınmaz satın alındıktan sonra bir defaya mahsus emlak beyannamesi vermek yeterli oluyor. Taşınmazın satılması durumda ise satın alan kişinin yeniden emlak beyannamesi vermesi zorunlu oluyor.
Taşınmaz satın alım işlemlerinde halledilmesi gereken birçok evrak ve başvuru işi söz konusu oluyor. Aynı durum konut satın alırken kredi çekmek zorunda kalanlar için de geçerli. Gelir belgesi, maaş bordrosu, vergi levhası, ikametgah belgesi ve krediye başvuran adına düzenlenmiş abonelik faturası gibi birçok evrak bankalar tarafından krediye başvuranlardan talep ediliyor.
Ayrıca “İskan Nedir?” başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz
Katılımevim ise karşılıklı güven esasına dayanan sistemiyle sizden kimlik bilgileriniz dışında hiçbir şey istemiyor. BDDK lisanslı Katılımevim kefil ve ipotek gibi zorlayıcı şartlar koşmadan, faiz ve peşinat ödemeden ev sahibi olmanızı mümkün kılıyor. Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım. Dilerseniz 444 11 00 numarasından bize ulaşabilirsiniz.
Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!