Şubat ayında gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli iki deprem, 11 ili etkileyen büyük bir yıkıma neden olarak tüm ülkeyi yasa boğdu. Yaralarını hala sarmaya çalıştığımız bu büyük afet ülkemizin deprem gerçeği ile yeniden yüzleşmesine neden oldu. Türkiye’de bulunan ve 7’nin üzerinde deprem üretme ihtimalı olan aktif fay hatları birçok kişinin hakkında daha fazla bilgi edinmek istediği konu haline geldi.
Özellikle “Evimin altından fay hattı geçiyor mu?” cevabı en çok merak edilen sorulardan biri oldu. İnternet üzerinden gerçekleştirilebilen ev fay hattı sorgulama
işlemi ile bu sorunun cevabını bulmak oldukça kolaydır.
“Ev fay hattı sorgulama işlemi nasıl yapılır?” Öğrenmeden önce gelin, beraber “Fay hattı nedir?” ayrıntılı bir şekilde yanıtlayalım.
Fay Hattı Nedir?
Yer kabuğu sürekli hareket halinde bulunan levhalardan oluşur. Bu levhaların hareketleri esnasında oluşan sıkışma ve gerilmeler yer kabuğunun bazı kısımlarında enerji birikimine yol açar.
Yüzyıllar boyunca biriken bu enerji bazı dönemlerde açığa çıkar. Yer kabuğunda enerji biriktiren bu hareketli kısımlar fay olarak tanımlanır.
Birbirlerinin hareketlerini kısıtlayan levhaların sürtünmesi esnasında büyük kaya oluşumlarının arasında yer alan fay adı verilen zayıf kısımlar zorlanır. Bu zorlanma sonucunda fayda gerilme enerjisi birikir. Zorlanmanın etkisiyle de çok şiddetli bir kırılma meydana gelir.
Kırılma ile ortaya çıkan ilk harekete deprem ya da ana şok denir. Depremin yarattığı şiddetli sarsıntı sonucunda yer kabuğunun zayıf kısımlarının kırılmasıyla da artçı depremler yani artçı şoklar gerçekleşir.
Türkiye’de Kaç Tane Fay Hattı Vardır?
Türkiye fay hatları ülkenin dört bir yanını sarmaktadır. Jeolojik olarak dünyanın en aktif deprem kuşağında yer alan ülkemizde 3 adet fay hattı bulunur. Kuzey Anadolu Fay Hattı, Batı Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Fay Hattı olarak adlandırılan bu 3 fay hattı üzerinde tarih boyunca birçok büyük deprem gerçekleşmiştir.
Halen daha oldukça aktif olan bu fay hatları nedeniyle ülkemizde deprem riski bulunmayan il ya da ilçe sayısı oldukça azdır.
Evimin Altından Fay Hattı Geçiyor mu?
Türkiye’nin neredeyse tamamı fay hatlarıyla çevrilidir. Fay hattı bulunmayan il ve ilçe sayısı azdır ancak bu il ve ilçelerin, yakınlarında yaşanan depremlerden etkilenme riski de oldukça fazladır.
Türkiye’nin deprem konusunda bu kadar çok riskli bir konumda olması “Evim fay hattı üzerinde mi?” ya da “Evimin altında fay hattı var mı?” gibi soruların sıklıkla sorulmasına yol açar.
Bu konuda halkı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek üzere fay hattı sorgulama işlemi güncel haritalar eşliğinde yetkili devlet kurumların tarafından kullanıma açılmıştır. E-devlet ve MTA siteleri üzerinden güncel fay hattı haritalarına ulaşabilir ve evinizin altından fay hattı geçip geçmediğini öğrenebilirsiniz.
Evimin altından fay hattı geçiyor mu e devlet sorgulaması için T.C. kimlik no ve şifrenizle e-devlet sitesine giriş yaptıktan sonra arama bölümüne Türkiye Deprem Tehlike Haritaları yazarak AFAD uygulamasına bağlanabilir ve sorunun cevabını öğrenebilirsiniz.
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü tarafından sunulan diri fay hatları haritası üzerinden de fay hattı sorgulaması gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için mta.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra sırasıyla “Hizmetler” ve “Harita Hizmetleri” sekmelerinden “Diri Fay Haritaları” sayfasına ulaşabilirsiniz.
Bu yöntemlerle “Evime en yakın fay hattı nerede?” sorusuna da cevap bulabilirsiniz.
Depreme dayanıklı yeni bir ev sahibi olmak için bütçenize uygun özel fırsatlar arıyorsanız sizleri Katılımevim şubelerine bekliyoruz. Faiz, peşinat ve kefil gibi zorlayıcı taleplerde bulunmayan Tasarruf Finansman Şirketi Katılımevim bütçenize uygun geri ödeme planlarıyla hayalinizdeki eve kavuşma fırsatı sunar. BDDK lisansı ile paranıza güvence kazandıran Katılımevim hakkında bilgi edinmek için 444 11 00 numaralı çağrı hattını dilediğiniz zaman arayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir – Eviniz Depreme Dayanıklı mı ?