Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Nedir?

Geçtiğimiz Şubat ayında Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen büyük depremlerden sonra kentsel dönüşüm yeniden ülke gündemine taşındı. Birçok ilde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm süreci uzun yıllardır devam etmesine rağmen yaşanan felaketin ardından daha da fazla merak edilen bir konu haline geldi. Hasarlı ya da depreme dayanıksız yapıların yıkılarak yeniden inşa edilmesi ile gerçekleşen kentsel dönüşüm, deprem riski yüksek iller başta olmak üzere tüm ülke genelinde gerçekleştirilmektedir.

Kentsel dönüşümün teşvik edilmesi için mülk sahiplerine ya da kiracılara devlet kurumlarınca tanınan birçok imkan mevcuttur. Bu imkanların başında gelen kentsel dönüşüm kira yardımı ikamet ettikleri ya da iş yerlerinin bulunduğu binaların yeniden inşası tamamlanana kadar farklı bir yere taşınmak zorunda olanlara maddi destek sağlamayı kapsamaktadır.

Riskli binaların kentsel dönüşüm kapsamında yenilemek isteyen çoğu kişi “Kentsel dönüşümde kira yardımı kalktı mı?” diye merak edebilir. Günümüz itibarıyla kentsel dönüşüm kira yardımının kalkması gibi bir durum söz konusu değildir. Binaları yıkıldığı için kiracı olarak yeni bir eve taşınmak durumunda kalanlar başta olmak üzere iş yeri sahipleri ve kiracıların da kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanmaları mümkündür.

O halde  “Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır?” Bu sorunun cevabını detaylı bir şekilde sizler için yanıtladık.

Peki Kira Yardımı Nasıl Alınır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı için her şeyden önce binanın riskli yapı grubunda olduğunun tespit edilip yeniden yapılmak üzere yıkılması gerekir. İlgili kurumdan alınan riskli bina raporu ile kentsel dönüşüm süreci başlamış olur. Yaşadıkları ev bu kapsamda yenilenen kişiler ev sahibi ya da kiracı olmaları fark etmeden gerekli kurumlara başvuru yaparak kira yardımından faydalanabilir.

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru işlemini farklı yöntemler kullanarak gerçekleştirebilmek mümkündür. Gerekli evrakları hazırladıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz. Veyahut başvuru işlemini e-Devlet üzerinden yaparak talepte bulunabilirsiniz.

Kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusunun kabul edilip edilmediğini ya da sürecin hangi aşamada olduğunu e-Devlet kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulama ekranı üzerinden öğrenebilmek de imkanlar dahilindedir.

Kentsel dönüşüm kira yardımı sorgulama e devlet aracılığıyla gerçekleştirmek üzere T.C. kimlik no ve şifre ile giriş yaptığınızda sistem, sizi https://kentseldonusum.csb.gov.tr adresinde bulunan uygulamaya yönlendirir. Bu uygulama üzerinden hem başvuru hem de sorgulama işlemleri gerçekleştirilir.

Kentsel dönüşüm kira yardımı şartları arasında birtakım belgeleri hazırlamak başta yer alır. Başvuru sırasında talep edilen belgeler ev sahibi ya da kiracı olma durumuna göre değişiklik gösterir.

Buna göre ev sahiplerinin kentsel dönüşüm kira yardım başvurusu yapabilmeleri için gereken belgeler şunlardır:

  • Başvuru formu
  • Kimlik belgesi fotokopisi
  • Riskli yapı tespit raporu
  • Gayrimenkule ait güncel tapu kaydı ve tapu fotokopisi

Kiracıların kentsel dönüşüm kira yardımı başvuru yapabilmeleri için talep edilen belgeler ise şöyledir:

  • Başvuru formu
  • Kimlik belgesi fotokopisi
  • Riskli yapı tespit raporu
  • Kiracının adına kayıtlı son üç ay içerisinde hazırlanmış doğalgaz, elektrik ve su faturası

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Kimler Alabilir?

“Kentsel dönüşüm kira yardımı kimler alabilir?” sorusunun cevabı sıklıkla merak edilir. İş yerinin bulunduğu, yaşadığı ya da kiracı olarak ikamet ettiği bina yetkili kurumlarca riskli yapı olarak tespit edilen herkes kentsel dönüşüm kira yardımı için başvuruda bulunabilir. Ancak başvuru yapmak için belirlenmiş süreler mevcuttur.

Kira yardım başvurusunun tahliye kararından itibaren en geç bir yıl içerisinde ya da binanın yıkımı gerçekleştikten sonra en geç üç aylık süre içerisinde yapılması gerekir.

Binanın yeniden inşa edilmesi için kredi olanakları da devlet tarafından sağlanmaktadır. Kentsel dönüşüm kapsamında verilen krediler düşük faiz oranlarına sahiptir. Peki kentsel dönüşüm kredisi alan kira yardımı alabilir mi?

Maalesef kentsel dönüşüm için düşük faizli kredi alanların aynı zamanda kira yardımından yararlanabilmeleri mümkün değildir.

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Ne Kadar?

Kentsel dönüşüm kira yardımı kapsamında ödenen tutar her yıl güncellendiği için “Kentsel dönüşüm kira yardımı ne kadar?” Sorusunun cevabı da sürekli değişir.

Kentsel dönüşüm kira yardımı illere göre de değişiklik gösterir. En son 2024 yılı itibarıyla güncellenen kira yardımları illere göre şu şekildedir.

  • İstanbul: 5.500 TL
  • Ankara, Bursa, İzmir, Antalya: 4.500 TL
  • Diğer büyükşehirler: 3.750 TL
  • Diğer şehirler: 3.000 TL

Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Kaç Ay?

“Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay?” ya da “Kentsel dönüşüm kira yardımı hangi tarihte yatıyor?” gibi soruların cevapları birçok kişi tarafından sıklıkla merak edilir. Bu bağlamda cevabı merak edilen bir başka soru da: “Kentsel dönüşüm kira yardımı ne zaman biter?” olmaktadır.

Kentsel dönüşüm kira yardımı deprem riski bulunmayan illerdeki riskli binalar için en fazla 18 ay boyunca ödenir. Deprem riski bulunan illerdeki riskli binalar için ise maksimum 48 ay boyunca kira yardımı ödemesi yapılır.

Kira yardımı tutarının bir kısmını taşınma masraflarında kullanmak için peşin alabilmek mümkündür. Bunun haricinde kira ödemeleri aylık olarak gerçekleştirilir.

Deprem açısından riskli bir binada yaşıyorsanız ve depreme dayanıklı yeni bir ev satın almak istiyorsanız Tasarruf Finansman Şirketi Katılımevim şubelerine başvuru yaparak size özel fırsatlardan faydalanabilirsiniz. BDDK lisansı sayesinde birikimlerinizi güvence altına alan Katılımevim’in faizsiz, peşinatsız, kefilsiz ve kolay geri ödemeli özel sistemi hakkında daha fazla bilgi edinmek için 444 11 00 numaralı hattı hemen arayabilirsiniz.

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!