İster evini ek gelir için kiraya vermiş bir ev sahibi olun, isterseniz de kiracı. Kontrat yenileme zamanı yaklaştıkça her iki grubunda aklında tek bir soru büyük yer kaplayacaktır. “Bu yıl kiraya ne kadar zam yapılacak?” yıllık kira artış oranı hesaplama işleminin nasıl yapıldığını öğrenmek ve bu yıl için hazır olmak istiyorsanız yazımızın kalanını okuyabilirsiniz.
Kiracıların ve evini kiraya vermiş ev sahiplerinin yakından ilgilendiği kira artış oranı hesaplanması tek bir unsurdansa aslında pek çok farklı etkene bağlıdır. Kiralanan gayrimenkullere aylık ya da üç aylık olarak yapılan ödemelerin artışı yalnızca yılda bir kere yapılıyor. Bu konuda ancak kiracı ve ev sahibi arasında karşılıklı bir anlaşma üzerine istisnalar gerçekleşebiliyor.
Kira artış oranı TEFE TÜFE ve Borçlar Kanunu’na bağlı olarak değişim gösterebiliyor. Ev sahipleri yapacakları zammı son bir yılın tüketici fiyat endeksini ve önceki yıl ki kira oranlarını göz önüne alarak hesaplayabiliyorlar.
“Kira artış oranı nasıl hesaplanır?” diye baktığımızda kiracıları zor durumdan korumak için TÜFE’nin her yıl belirlediği zam oranı ev sahipleri tarafından en yüksek oran olarak alınmak zorunda olduğunu ve yasal olarak üstüne çıkılamadığını görüyoruz. Yani maksimum kira artış oranı sonuç olarak TÜFE verilerine bağlı olmak zorunda. Yıllık kira artış oranı hesaplanırken ayrıca Borçlar Kanunu’nun 344. maddesi de dikkate alınmalı.
Kira artış oranı hesaplayacaksanız mutlaka konut kira artış oranı ile iş yerleri kira artış oranlarının aynı şekilde hesaplanmadığını da aklınızda bulundurmalısınız. Devlet kira artış oranı ve zamını hesaplarken her yıl konutlar için ayrı, iş yerleri için ayrı oranlar belirler.
Kira Artışı Neye Göre Yapılır?
Kira sözleşmesinin ilk imzalanmasından 12 ay sonra gerekli görülürse yıllık kira artışı oranı doğrultusunda zam yapılır. Zam yapılırken TÜFE kira artış oranı esas alınır ve bu oranın üzerinde zam yapılamaz.
TÜFE, Türkiye içinde konutlar ve iş yerleri için yıllık yasal kira artış oranı ve zamlarını belirlemekle yükümlüdür. Karar verildikten sonra resmi gazete kira artış oranı ve zamları kısa bir süre içinde yayımlar. Ev sahiplerinin ve kiracıların bu artış oranlarını takip etmeleri beklenir.
TÜFE’nin yıllık kira artış oranlarına uyulması konusunda tek istisnayı ev sahiplerinin kiracıların rızasıyla sözleşmeye ekledikleri kira oranı sözleşmesi maddesi yaratabilir. Ev sahibi ve kiracı karşılıklı olarak gelecek yılın kira artışı oranlarından daha yüksek bir oran için anlaşabilir. Kira sözleşmesi artış oranı ve zamlarda böylece son sözü söyleyecektir.
Kira sözleşmesinde artış oranı belirtilmişse kira bu oranda artırılmalıdır. Bu noktada ev sahipleri oranı belirlerken enflasyona da dikkat etmelidir. Aksi takdirde yıl sonunda kira artış oranı TÜFE’nin belirlediğinden de düşük olabilir.
Katılımevim ile Kısa Sürede Ev Sahibi Olun!
Her yıl yapılan kira artışları pek çok insanın aynı kira ücretlerini ödeyerek ev sahibi olabilecekleri gerçeğini akıllara getiriyor. Ev sahibi olmak neredeyse herkesin hayalleri arasında ilk sırada yer alıyor. Evi olanlar dahi ikinci, hatta üçüncü bir ev almayı düşünüyor. Böylece kira ile ekstra gelir sahibi olabiliyor, ileride çocuklarına hayatlarında yardımcı olmak için bir ev bırakabiliyor ya da yazlık olarak kullanabiliyor.
Katılımevim ile belli evler arasından seçim yapmak zorunda kalmadan dilediğiniz evin sahibi olmaya artık çok daha yakınsınız. Avantajlı teslim tarihleri ve neredeyse her şehirde kolayca ulaşabileceğiniz şubeler ile hemen şimdi 444 11 00’ı arayıp Katılımevim’den bilgi alabilirsiniz. BDDK Lisanslı olan Katılımevim ile iletişime hemen şimdi geçin ve kira ödemeye elveda deyin!
İlginizi çekebilir – Kiracıları ilgilendiren haber – %25 artış sınırı uzatılıyor mu ?
Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!