Kira Depozitosu Nedir ve Nasıl Geri Alınır?

Kira Depozitosu Nedir?

Kira sözleşmelerinde sıklıkla karşılaşılan depozito çoğu zaman kiracıların en çok zorlandıkları konu başlıklarından biri oluyor. Güvence teminatı olarak ev sahibine verilen depozitonun yüksekliği ya da evden çıkarken iadesi konusunda yaşanan sorunlar kiracıların mağduriyetine sebep olabiliyor. Oysaki Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan maddeyle depozito, hem ev sahibinin hem de kiracının hakları gözetilerek ayrıntılı bir şekilde düzenlenmiş durumda.

Ev kiralarken depozito ödemesi yapmadan önce bu maddenin şartlarının bilinmesi ve buna uygun hareket edilmesi ileride yaşanabilecek sıkıntıların önüne geçiyor. Eğer siz de ev kiralamayı ya da evinizi kiraya vermeyi düşünüyorsanız hazırladığımız yazıdan faydalanarak konu hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olabilirsiniz.

Depozito Ne Demek?

Depozito, ev sahibinin kiraladığı konutun zarar görmesi durumunda kullanılmak üzere aldığı güvence bedeli olarak tanımlanıyor. Para ya da kıymetli evrak olarak ödenebilen depozito, kira sözleşmesi şartlarına göre ev kiralama işlemleri sırasında veriliyor. Depozitonun iadesi kiracı evden çıkarken gerçekleştiriliyor. Depozitonun ne kadar olacağı, nasıl muhafaza edileceği ya da hangi şartlarda iade edileceği ise yasal çerçeveler sınırında belirleniyor.

Depozito Bedeli Ne Kadar Olmalı?

Ev sahiplerinin ve kiracıların merak ettiği konuların başında “Depozito ücreti nedir?” sorusu geliyor. Depozito ücreti en fazla 3 aylık kira bedeli olarak alınabiliyor. Ev sahiplerinin bu rakamdan daha yüksek bir bedeli isteme hakları bulunmuyor.

Ancak dilerse ev sahibi hiç depozito almamayı ya da daha az tutarlarda depozito istemeyi tercih edebiliyor. Aynı zamanda karşılıklı anlaşma durumunda kiracının belirlenen depozitoyu taksitlendirerek ödemesi de mümkün olabiliyor. Depozitonun muhafazası konusunda ise kiracının depozitoyu vadeli bir hesaba yatırma hakkı da bulunuyor.

Kiracı Evden Çıkarken Depozitoyu Nasıl Alır?

En sık yaşanılan sorunlardan biri de evden ayrılırken depozitoyu geri alma konusunda oluşan anlaşmazlıklar. Eğer eve herhangi bir zarar gelmediyse ev sahibinin depozito iadesi gerçekleştirmesi zorunlu. Ev sahibinin kira sözleşmesinin bitiminden itibaren 3 ay içinde depozitoyu iade etmesi gerekiyor. Depozito bankaya yatırılmış ise ev sahibi ve kiracının anlaşması durumda kiracıya teslim ediliyor.

Çoğu kiracı ev sahibi depozitoyu vermezse endişesi taşıyabiliyor. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa yasal yollara başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Kira sözleşmesindeki şartları yerine getirdiğinizi kanıtlayarak depozito iadesi için ev sahibi hakkında icra takibi başlatabilirsiniz.

Bankaya yatırılan depozitonun iadesi için iki tarafında rızası aranıyor. Aksi bir durum mevcut ise yine icra takibi ya da mahkeme kararı sonrasında depozitonun kime ödeneceğine karar veriliyor.

Bazen ev sahipleri depozito iadesi yerine kira ödemeden evde kalmalarını kiracılarına teklif edebiliyor. Ancak kanunen ödenen kira depozito olarak sayılmadığı için bu teklifin kabulu kiracılar için tavsiye edilmiyor.

Kiracı Hangi Durumlarda Depozitosunu Geri Alamaz?

Depozito hakkında düzenlenen maddede kiracıların olduğu gibi ev sahiplerinin de birtakım hakları bulunuyor. Belirli durumlarda ev sahibinin kira depozito iadesi gerçekleştirmesi gerekmiyor.

Kiracıların depozitosunu geri alamayacağı durumlar şu şekilde sıralanıyor:

● Kiracının eve ya da evde bulunan demirbaşlara zarar vermesi
● Kiracının kira borcunun bulunması
● Kiracının elektrik, su, doğalgaz gibi kendi sorumluluğunda olan faturaları ödememesi
● Kiracının aidat ödemesini gerçekleştirmemesi
● Kiralanan ev eşyalıysa kiracının eşyalara zarar vermiş olması

Her ne kadar kanunen hakları korunmuş olsa da kiracı olmak gerçekten zor bir durum. Eğer siz de kira sözleşmelerinden, yüksek kira bedellerinden ya da iade edilmeyen depozitolardan bunaldıysanız Katılımevim’e başvurarak kiracılıktan kurtulabilirsiniz. Belli bir birikiminiz olmasa dahi Katılımevim sayesinde peşinatsız ev sahibi olabilirsiniz. BDDK lisanslı Katılımevim ile faiz yükü altında ezilmeden, bütçenizi zorlamadan kira öder gibi kendi evinize kavuşabilirsiniz. Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım. Dilerseniz 444 11 00 numarasından bize ulaşabilirsiniz.

İlginizi çekebilir – Kira sözleşmesi nasıl yapılır ?

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!