Kira Sözleşmesi, bir yeri kiralamak isteyen kiracı ve mülk sahibi arasında imzalanan ve Türk Borçlar Kanunu’nun 29. maddesinde tanımlanan koşullara uygun şekilde hazırlanan bir sözleşme türüdür. Hem kiracının hem de mülk sahibinin haklarının belirlendiği bu sözleşme aynı zamanda kiralanan yer ve sözleşme süresi hakkında da temel bilgiler içermektedir. Kiralanan mülke dair bilgilerin yanı sıra mülkteki eşyalara, abonelik sayaçlarına ve anahtar gibi bu mülke ait olan eşyalara dair bilgileri de içeren ev kira sözleşmesi her iki tarafın da haklarının yasalar tarafından korunduğu resmi bir belgedir.
Eğer siz de iş yeriniz veya eviniz için bir kira sözleşmesi hazırlamak ve ‘’Kira sözleşmesi nasıl doldurulur?’’ gibi sorulara bir cevap bulmak istiyor fakat nereden başlayacağınıza karar veremiyorsanız önerilerimizi dikkate alabilirsiniz.
KİRA SÖZLEŞMESİ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Bir yeri kiraya vermek veya kiralamak isteyen herkesin aklına gelen ilk sorulardan birinin ‘’Kira sözleşmesi nasıl yapılır?’’ sorusu olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Özellikle daha önce böyle bir sözleşme yapmamış kişilerin oldukça merak ettiği bu konu, her iki tarafın da mağduriyet yaşamaması için hassas bir şekilde yürütülmesi gereken süreçlerden biridir. Kira sözleşmesi hazırlarken her iki tarafın da dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır.
Yasaya ve usullere uygun olarak hazırlanması gereken kira sözleşmesinde ilk olarak kiralama işlemine dahil olan tarafların kimlik bilgilerinin doğru bir şekilde beyan edilmesi gerekir. Bu şekilde yasal bir süreç başlatıldığı takdirde tarafların kim olduğu açıkça belirlenmiş olur. Bir diğer yandan, kira sözleşmesi hazırlarken yapılacak zammın hangi aylarda ve hangi oranda olacağı da net bir şekilde belirlenmelidir. Böylece kiracının ve mülk sahibinin gelecekte öngöremediği anlaşmazlıklar engellenmiş olur.
Ev kira sözleşmesinin devlet nezdinde geçerli olabilmesi için sözleşmenin her sayfasında kiracı ve mülk sahibinin imzası olmalıdır. Eğer bu adım atlanırsa, bir anlaşmazlık olduğu takdirde her iki taraf için de mağduriyet söz konusu olabilir. Kiranın hangi hesaba ve hangi tarihlerde yatırılacağının belirlenmesinin de büyük bir önem taşıdığı bu sözleşmelerde, depozito şartlarının da yer alması iki taraf açısından yararlı olacaktır.
Bir diğer yandan, kira sözleşmesinin gerekli olduğu mülklerden biri olan iş yerlerinde de tarafların haklarının korunması oldukça gereklidir. Hem mülk sahibinin hem de kiracı hakkındaki bilgilerin yanı sıra özel koşullar da barındıran iş yeri kira sözleşmesinde eşyalar ve teslim edilen demirbaşlar için de ayrı bir bilgi alanı yer almaktadır. Tüm bu bilgiler doğrultusunda ‘’Kira sözleşmesi nasıl yapılır?’’ sorusuna cevap olarak kiracı ve mülk sahibinin bilgilerinin yanında kiralanan yer ve kiralama detaylarına yer verilen sözleşmeleri doğru birer örnek olarak gösterebiliriz.
KİRA SÖZLEŞMESİ FESHEDİLİR Mİ?
Kira sözleşmesi, sözleşme yapılan tarafların haklarını korunmasının yanı sıra olası fesih işlemlerinde de mağduriyet oluşmaması adına maddeler eklenen bir sözleşmedir. Bir kiracı olarak yasaya uygun hazırlanmış bir kira sözleşmesine sahipseniz, Türk Borçlar Kanunu’nun 347. maddesi gereğince sözleşmenin bitimine en az 15 gün kala yazılı bir bildirim yolu kullanarak kira sözleşmenizi feshedebilirsiniz.
Eğer mülk sahibi olan taraf sizseniz de kira sözleşmenizi feshedebilmek için sözleşme tarihinden itibaren 10 yıl geçmiş olması gerekmektedir. Buna ek olarak, 10 yıldan sonra senede bir olmak kaydıyla sözleşme bitmeden en az 3 ay önce yazılı bir bildirim ile kira sözleşmenizi feshedebilirsiniz.
Taraflardan biri sözleşmede geçen maddelerin dışına çıktığı takdirde yasaların belirlediği koşullara dayanarak kira sözleşmesini feshetme hakkına sahip olabilir. Bu nedenle ‘’Kira sözleşmesi nasıl doldurulur?’’ sorusunu yanıtlarken kabul ettiğiniz madde ve yükümlülüklere dikkatli bir şekilde uymanız sizin için avantajlı olacaktır.
Katılımevim’in tasarruf finansman yöntemleri ile satın aldığınız evi dilerseniz kiraya verebilir, dilerseniz kendiniz oturabilir veya geleceğiniz için bir yatırım aracı olacak şekilde değerlendirerek bir gelir elde edebilirsiniz.
Siz de araç almak istiyor ancak faiz ve krediyle uğraşmak istemiyorsanız, hemen aşağıdaki formu doldurun, sizi arayalım.
Konut değerleme nedir başlıklı yazımızı incelediniz mi ?