Otonom Nedir? Otonom Araç Çeşitleri

Otonom Nedir? Otonom Araç Çeşitleri

Önceleri sadece bilim kurgu filmlerinde rastlanılan otonom araçlar günümüzde yavaş yavaş yollarda yerini almaya başladı. Sürücüsüz araç olarak da adlandırılan ve insan faktörüne gerek olmadan yol alabilen otonom araçlar şimdiden otomotiv sektörünün geleceği olarak görülmekte.

Yapay zeka teknolojisinin temelini oluşturduğu otonom araçlar söz konusu olduğunda “Otonom nedir?” ve “Otonom sürüş nedir?” gibi sorular önem kazanır.

Kelime anlamı olarak otonom özerk anlamına gelir. Otonom sürüş ise otonom araçların özerk bir şekilde çalışarak hareket etmesini ifade eder. Bu iki önemli kavram otonom araçların özelliklerini anlamak açısından büyük önem taşır.

Bunun yanı sıra otonom araçlar oldukça kompleks ve karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu karmaşık yapıyı daha iyi anlayabilmeniz için otonom araçların özelliklerini “Otonom teknolojisi nedir?” sorusunun cevabı ekseninde açıkladık.

Otonom Araç Nedir?

Peki, “Otonom araç nedir?” Otonom araç, üzerinde bulunan sensörler sayesinde çevresini algılayan ve bu doğrultuda herhangi bir müdahale olmadan bağımsız şekilde yol alabilen araç olarak tanımlanır. Otonom araçlar sahip oldukları gelişmiş teknoloji ve özel donanımları sayesinde istenilen yere gidebilir ve usta bir sürücünün yapabildiği her türlü manevrayı gerçekleştirebilir.

Otonom Araçlar Nasıl Çalışır?

“Otonom araçlar nasıl çalışır?” sorusunu kısaca otonom sistemler sayesinde diyerek yanıtlamak mümkündür. Peki, “Otonom sistem nedir?”

Otonom sistem aracın hareket etmesini sağlayan donanım ve yazılımlar bütünüdür. Otonom araçlar, gelişmiş donanımlar sayesinde elde edilen gerçek zamanlı verilerin yapay zeka destekli yazılımlar sayesinde işlenmesiyle çalışır.

Otonom araçların hareket etmesini sağlayan sistemde bulunan donanım ve yazılımlar şunlardır:

  • Radar: Aracın etrafındaki nesnelerin yön, hız ve uzaklık bilgileri radyo dalgaları yayan radar sayesinde elde edilir. Radar otonom araçlarda yüksek çözünürlüklü sensörleri sis, yağmur ve kar gibi olumsuz hava koşullarında desteklemek için kullanılır.
  • Kamera: Araçta bulunan farklı sayılardaki kameralardan aktarılan veriler bilgisayar yazılımı tarafından işlenerek aracın etrafı hakkında ayrıntılı bilgilere sahip olmasını sağlar.
  • LiDAR: Açılımı “Light Detection and Ranging” olan LiDAR teknolojisi radyo dalgaları yerine lazer darbeleri kullanarak 3D haritalarda gösterilen yüzey ve nesnelerin modellenmesine yardımcı olur.
  • Destekleyici Sensör: Aracın hızını tespit eden donanımlar, nesneleri algılamak ve GPS takibi yapmak için geliştirilen ultrasonik sensörler, destekleyici sensörler arasında yer alır.
  • Bilgisayar: Aracın beyni olarak da tanımlanan bilgisayar sistemleri, sensör gibi donanımlardan elde edilen verileri işleme ve bu doğrultuda arayüz oluşturma gibi görevleri gerçekleştirir.

Otonom Araç Çeşitleri Nelerdir?

Araçların farklı seviyelerde otonom özellikleri bulunur. Bu doğrultuda otonom araç çeşitleri şu şekilde sıralanır:

  • Seviye 0: Otonom özelliği bulunmayan araçları tanımlamak için kullanılır. Aracın kontrolü tamamen sürücünün inisiyatifindedir.
  • Seviye 1: Otonom özelliğinin başlangıç seviyesinde kullanıldığı araçlardır. Bu seviyede sürücü aracı kendi kontrol ederken hız sabitleyici, şerit takibi ve fren asistanı gibi sürücü destek sistemleri sürücüye yardımcı olur.
  • Seviye 2: Bu seviyede araç yavaşlama, hızlanma ve direksiyon kontrolünü kendi başına gerçekleştirir. Sürücü, direksiyon ya da pedalları kullanmamasına rağmen müdahale etmek için hazırda bekler.
  • Seviye 3: Herhangi bir engelle karşılaştığında anlık fren yapabilme kapasitesine sahip olan bu seviyedeki araçlar, çevresel koşulları kontrol altına alabilme konusunda daha gelişmiş bir sisteme sahiptir. Ancak yine de beklenmedik bir kazanın yaşanmamasına yönelik, özellikle olumsuz hava koşullarında sürücünün araca müdahale etmek için hazır olması gerekir.
  • Seviye 4: Bu seviyede sürücünün araç kullanırken yapması gereken her şey araç tarafından gerçekleştirilir. Günümüzde otonom araçların ulaştığı son seviye olarak tanımlanır. Buna rağmen bazı ekstrem durumlarda beklenen tepkiyi verme konusunda yetersiz kalma ihtimali de bulunmaktadır.
  • Seviye 5: Geleceğin otonom araçlarını tanımlamak için kullanılır. Bu seviyede aracın her türlü yol koşulunda, hava şartında ve karmaşık durumda tam kontrollü ve güvenli bir şekilde sürüş gerçekleştirmesi hedeflenmektedir.

Araç satın almak için yeterli bütçeye sahip değilseniz Katılımevim bu konuda size yardımcı olmaya aday! BDDK lisanslı Katılımevim sayesinde dilediğiniz özellikteki sıfır ya da ikinci el aracı kefilsiz, peşinatsız ve faizsiz bir şekilde satın alabilirsiniz. Benzersiz fırsatlardan yararlanarak araç sahibi olmak için Katılımevim’i 444 11 00 numaralı hattan arayabilirsiniz.

Bilgi Almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız

Bilgi almak için formu doldurup gönderin, sizi arayalım!

ihtiyacınız
Bilgi almak için formumuzu doldurun, sizi arayalım!